Τράπεζες: Η επόμενη μέρα φέρνει αποκρατικοποιήσεις

Σε δύο χρόνια θα κριθεί το ιδιοκτησιακό μέλλον

Τράπεζες: Η επόμενη μέρα φέρνει αποκρατικοποιήσεις

 Οι αποκρατικοποιήσεις τραπεζών στα πρότυπα αυτών που συνέβησαν στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers περιλαμβάνονται στην επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Με την κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας να θεωρείται βέβαιη, το καλό ΤΤ και τη Νέα Proton να βρίσκονται ήδη κάτω από τη σκέπη του ΤΧΣ, η επόμενη μέρα βρίσκει το Δημόσιο να είναι ο μεγαλύτερος τραπεζίτης.

Σε δύο χρόνια θα είναι υποχρεωμένο να πουλήσει τις συμμετοχές του. Τότε θα φανεί αν οι συστημικές τράπεζες μπορούν να επανέλθουν υπό τον έλεγχο των τωρινών μεγαλομετόχων τους ή θα γίνουν βορά ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Βάσει όμως των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντός 24 μηνών από την κρατικοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησής τους.

Στόχος είναι να μπορέσει το Δημόσιο να επανεισπράξει τα χρήματα που δαπάνησε για τη διάσωση και εξυγίανση των τραπεζών και να περιοριστεί ως εκ τούτου το Δημόσιο χρέος.

Υπό αυτό το πρίσμα οι ιδιώτες που ενδιαφέρονται για να τοποθετηθούν στις τράπεζες προτιμούν να περιμένουν το «ξεσκαρτάρισμα» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερόττηας και εν συνεχεία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον αναλμαβάνοντας πλέον το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η Τράπεζα Πειραιώς θα συγκεντρώσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής, η Alpha Βank τουλάχιστον 10% με πιθανότητα να φθάσει το 12%.

Στο μέτωπο της Εθνικής όλα δείχνουν πως δεν θα συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια και η τράπεζα θα οδηγηθεί στην αγκαλιά του ΤΧΣ στα τέλη Μαΐου.

Μάχη με το χρόνο δίνει η Eurobank για να αντλήσει τα 383 εκατ, ώστε να αποφύγει την κρατικοποίηση, καθώς ξένοι επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί για την τράπεζα θα προτιμήσουν να περιμένουν την επόμενη φάση.

Η Eurobank χρειάζεται συνολικά 5,8 δις ευρώ, τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές θα είναι 2 δις ευρώ άρα η αύξηση κεφαλαίου 3,83 δις ευρώ που σημαίνει 383 εκατ για το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s