Πολ Κρούγκμαν: «Η Κύπρος να βγει από το ευρώ…Τώρα»

Πολ Κρούγκμαν: «Η Κύπρος να βγει από το ευρώ...Τώρα»

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος προτείνει μεγάλη υποτίμηση του νέου νομίσματος, προκειμένου να επέλθει μία εξαγωγική έκρηξη με βάση τον τουρισμό και τη γεωργία.

Ο Ο κ. Κρούγκμαν απαντώντας με άρθρο του στους New York Times σε πρόκληση συναδέλφου του να τοποθετηθεί στο θέμα της Κύπρου, τόνισε με κάθε δυνατό τρόπο πως «το να μένει στο ευρώ σημαίνει μια ιδιαίτερα σοβαρή οικονομική ύφεση η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ενώ η Κύπρος θα προσπαθεί να χτίσει έναν νέο εξαγωγικό κλάδο» και υπογράμμισε: «Εάν έφευγε από το ευρώ και άφηνε το νέο της νόμισμα να υποτιμηθεί κατακόρυφα, θα επιτάχυνε σημαντικά αυτό το χτίσιμο του νέου εξαγωγικού κλάδου».

Μάλιστα, εξηγεί ότι «εάν κοιτάξει κανείς το εμπορικό προφίλ της Κύπρου, μπορεί να διαπιστώσει πόση ζημιά αναμένεται να βιώσει η χώρα. Αυτή είναι μια αρκετά ανοιχτή οικονομία με μόλις δύο μεγάλες εξαγωγικές δραστηριότητες: τον τουρισμό και τις τραπεζικές υπηρεσίες, και η μία από αυτές μόλις εξαφανίστηκε.

Αυτό θα οδηγήσει από μόνο του μεγάλη επιβράδυνση. Και επιπλέον, η τρόικα απαιτεί σημαντική νέα λιτότητα, παρά το ότι η χώρα έχει έναν ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό. «Δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν σημειωνόταν 20% πτώση στο πραγματικό ΑΕΠ», σημείωσε.

«Τι μέλλει γενέσθαι; Η Κύπρος χρειάζεται μια ‘έκρηξη’ του τουριστικού κλάδου καθώς και μια ραγδαία ανάπτυξη των άλλων εξαγωγών, με τη γεωργία ως ατμομηχανή, αν και δεν έχει πολλές γνώσεις σε αυτό το πεδίο». Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι ο προφανής δρόμος για να φτάσει η Κύπρος σε αυτή την εξαγωγική έκρηξη θα ήταν «μέσω μία μεγάλης υποτίμησης. Ναι, αυτό στο τέλος μπορεί να σημαίνει ότι θα δεχθούν τα φθηνά τουριστικά πακέτα προκειμένου να προσελκύσουν πολλούς Βρετανούς τουρίστες» και υπογραμμίζει: «Το να φθάσει στο ίδιο σημείο μέσω της μείωσης των ονομαστικών μισθών, θα έπαιρνε πολύ περισσότερο και θα προκαλούσε περισσότερη ανθρωπιστική και οικονομική ζημιά».

«Αλλά είναι καν εφικτό να εγκαταλείψει το ευρώ»;, διερωτάται ο Κρούγκμαν, υποστηρίζοντας ότι το σημείο όπου ακόμη και μια υπόνοια εξόδου από το ευρώ θα δημιουργούσε φυγή κεφαλαίων εν μέσω πανικού και bank run, πλέον δεν έχει έρεισμα.

«Οι τράπεζες είναι κλειστές, και η κίνηση κεφαλαίων ελέγχεται. Επομένως, εάν ήμουν δικτάτορας θα παρέτεινα την τραπεζική αργία αρκετά ώστε να προετοιμαστώ για το νέο νόμισμα», δηλώνει ο Κρούγκμαν.

Παραδέχεται ότι όλα αυτά μοιάζουν κινήσεις απελπισίας και αυτοσχεδιασμοί. «Αλλά η απελπισία είναι κατάλληλη. Διαφορετικά μιλάμε για μια λιτότητα ελληνικού τύπου ή χειρότερη, σε μια οικονομία της οποίας τα θεμελιώδη, εξαιτίας της έκρηξης του offshore banking, είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν ποτέ η ελληνική».

Η εκτίμησή του είναι ότι τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί, τουλάχιστον όχι άμεσα, καθώς η κυβέρνηση θα φοβηθεί το άγνωστο που θα προκύψει μετά από την έξοδο από το ευρώ παρά τον προφανή τρόμο που δημιουργεί η προσπάθεια να παραμείνει στο νόμισμα. «Αλλά όπως έλεγα, νομίζω ότι η έξοδος από το ευρώ τώρα είναι το καλύτερο πράγμα».

Πηγή:www.reporter.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s