Συμφωνία-χαρακίρι για την Κύπρο και .. όχι μόνο !

Επώδυνη λύση για την Κύπρο.

«Σφάζουν» τους καταθέτες

Συμφωνία με τρόικα, εγκρίθηκε από Eurogroup. Κούρεμα έναντι μετοχών στην Τρ. Κύπρου

Επώδυνη λύση για την Κύπρο. «Σφάζουν» τους καταθέτες

Η τρόικα έβαλε τελικά «το μαχαίρι στο λαιμό» της Κύπρου, επιβάλλοντας μια λύση εξαιρετικά επώδυνη για την κυπριακή οικονομία και τους καταθέτες, οι οποίοι επωμίζονται κατά κύριο λόγο το κόστος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Το σχέδιο συμφωνήθηκε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ρομπάι-Μπαρόζο- Ντράγκι-Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες και εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Eurogroup. Περιλαμβάνει συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, χορήγηση οικονομικής βοήθειας και ιδιωτικοποιήσεις. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή θα χαθούν, ενώ στην Τρ. Κύπρου θα γίνουν κατά μεγάλο μέρος μετοχές,

Η Λαϊκή θα διασπασθεί σε good-bad bank και το «καλό κομμάτι» της θα εισφερθεί στην Τρ. Κύπρου. Η ρευστότητα 9 δισ. ευρώ που έχει λάβει από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA θα ανακατευθυνθεί στην Τράπεζα Κύπρου, όπως ζητούσε μετ’ επιμονής το ΔΝΤ.

Οι όροι είναι πολύ χειρότεροι απ ό,τι στο πρώτο σχέδιο που απερρίφθη από την κυπριακή Βουλή. Εντούτοις, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ»,  ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι οι βασικές αρχές είναι ίδιες

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «θα επιχειρηθεί σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, δεν θα πειραχθούν οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και αλλαγές θα επιτρέψουν στην Κύπρο να επιστρέψει σεασφαλές οικονομικό περιβάλλον». Πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ιδιωτικοποιήσεις, και μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, «η Λαική δεν μπορεί να σωθεί και φροντίσαμε να μην πάει σε μία άτακτη χρεοκοπία. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Για την Τράπεζα Κύπρου, θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να επανέλθει στην κυπριακή οικονομία και να στηριχθεί».

 Οκτώ όροι για τις τράπεζες

Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroyp, για την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος συμφωνήθηκαν τα εξής:

 1.  Η Λαϊκή Τράπεζα θα λυθεί άμεσα, με πλήρη συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων της και ανασφάλιστων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ).  Αυτό θα γίνει με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και το προσφάτως εγκριθέν πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών.

2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Η κακή θα μπει σε εκκαθαρισθεί

3. Η «καλή» τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου, λαμβάνοντας 9 δισ. ευρώ του ΕΛΑ με αυτό. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες  έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Στη συνέχεια  μπορεί να υπόκειται σε κατάλληλες ρυθμίσεις.

4. Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

5. Η ανακεφαλαιοποίηση  της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει με μετατροπή  σε ίδια κεφαλαια (μετοχές) των ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000) και με τη συμμετοχή μετόχων και  ομολογιούχων της τράπεζας.

6. Η μετατροπή θα γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν απόδοση 9% μέχρι την αποπληρωμή τους.

7. Οι ασφαλισμένες καταθέσεις (100.000) σε όλες τις τράπεζες θα προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση  της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας

 

Αύξηση φορολογίας

Η συμφωνία με την τρόικα περιλαμβάνει πολλά άλλα σημεία, που αφορούν τη σταδιακή συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, αντιμετώπιση ανισορροπιών, την αύξηση της φορολογίας στα κεφαλαιακά και επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και στα εισοδήματα.

Οι κυπριακές αρχές ανέλαβαν δέσμευση να ενισχύσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, να προχωρήσουν σε  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να πραγματοποιήσουν ιδιωτικοποιήσεις.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του  Eurogroup, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, που περιλαμβάνουν  αύξηση της παρακράτησης φόρου επί των εισοδημάτων κεφαλαίου και αναπροσαρμογή του τακτικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Με Ρωσία και Ελλάδα

Αν και  το συμφωνηθέν σχέδιο διάσωσης πλήττει καίρια τα ρωσικά συμφέροντα στην Κύπρο, το  Eurogroup εκφράζει την ελπίδα ότι για την επιτυχή υλοποίηση του  η Ρωσία θα παράσχει…. χρηματοδοτική στήριξη στην Κύπρο.

Εκκληση απευθύνει προς την ελληνική πλευρά – κυβέρνηση και τράπεζες – για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Οπως σημειώνονεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία προστατεύει τα τραπεζικά συστήματα και των δύο χωρών.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s