ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ FORBES «Χειρότερη τσαπατσουλιά» από την Lehman Brothers η συμφωνία για την Κύπρο

«Χειρότερη τσαπατσουλιά» και από αυτή της Lehman Brothers, χαρακτηρίζει με άρθρο του το Forbes, την συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι εγείρει ερωτηματικά για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο στις «προβληματικές χώρες» όπως η Ελλάδα.

«Χειρότερη τσαπατσουλιά» από την Lehman Brothers η συμφωνία για την Κύπρο

Στο άρθρο του το Forbes, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τουλάχιστον ο υπουργός Oικονομικών των ΗΠΑ, Χανκ Πόλσον που χειρίστηκε την υπόθεση της Lehman Brothers το 2009 είχε μια δικαιολογία. Πανικοβλημένος από την ταχύτητα της κατάρρευσης της Lehman, δεν είχε χρόνο για δεύτερες σκέψεις. Κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για το- υπό γερμανική ηγεσία- γκρουπ των ευρωπαίων αξιωματούχων που σχεδίασαν το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο συμφωνήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο.

Παρότι είχαν χρόνια να σκεφτούν τις επιλογές τους (τα προβλήματα της Κύπρου σχετίζονται στενά με αυτά της Ελλάδας και ήταν επί μακρόν σχεδόν εξίσου προφανή) επέλεξαν μια «λύση» που ισούται ίσως με την πιο ανεύθυνη απόφαση στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, στον αναπτυγμένο κόσμο, από την δεκαετία του 1930.

…Αποδυνάμωσαν πιθανώς με τρόπο καταστροφικό, τον κύριο πυλώνα του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος. Αυτός ο πυλώνας είναι η εγγύηση των καταθέσεων. Οι απλοί καταθέτες που είχαν λάβει την διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ήταν ασφαλείς, τώρα καλούνται να δεχθούν «κούρεμα».

Αυτό εγείρει ερωτήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την ΕΕ και ενθαρρύνει τις μαζικές αναλήψεις όχι μόνο σε χώρες με σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά ακόμη και στην Ιταλία και την Γαλλία».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s