Τι λέει σε άρθρο του ο επικεφαλής του επενδυτικού fund «Pimco» El-Erian

El-Erian: Κακοσχεδιασμένο το πακέτο της Κύπρου

El-Erian: Κακοσχεδιασμένο το πακέτο της Κύπρου

Ως “κακοσχεδιασμένο” παρουσιάζει το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής της Pimco, ενός από τα μεγαλύτερα fund διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο.

Σε νέο του άρθρο, εστιάζει στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη κακοσχεδίασε ένα ακόμη πακέτο διάσωσης».

Ο El-Erian προσθέτει ότι “το προωθούμενο πακέτο διάσωσης της Κύπρου αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως οι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί και συμβιβασμοί δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο για τις αναγκαίες, δύσκολες και στρατηγικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν”.

Συνεχίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου αναδεικνύει επίσης:

– τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διαδικασία σύστασης ενός πακέτου διάσωσης.

– το χάσμα ανάμεσα στους στόχους που θέτει η Ευρωζώνη και στα εργαλεία που διαθέτει για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η Ευρώπη συνηθίζει να αποφεύγει τη λήψη σοβαρών, επώδυνων αλλά αναγκαίων αποφάσεων, προχωρώντας στον αντίποδα σε μια σειρά από συμβιβασμούς που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να περιπλέκει την ήδη δεινή κατάσταση», σχολιάζει ο El Erian.

Και τονίζει στη συνέχεια: Αποτέλεσμα των ανωτέρω; Η διατήρηση της οικονομικής αδυναμίας στην Ευρωζώνη, αλλά και η πολιτική δυσλειτουργία…”.

—————————————————————————————————

To καταστροφικό σενάριο για την Κύπρο !

Η Λευκωσία θα κρατήσει τις τράπεζες κλειστές για αρκετές ακόμη ημέρες, καθώς θα προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει.

Αν δεν πετύχει να πείσει την ευρωζώνη ότι έχει βιώσιμη εναλλακτική στο «κούρεμα» των καταθέσεων, τότε η ΕΚΤ θα αποφασίσει ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν πλέον δικαίωμα πρόσβασης στο ευρωσύστημα έκτακτου δανεισμού, το Emergency Liquidity Assistance (ELA), που αυτήν τη στιγμή είναι το μόνο που κρατάει στην επιφάνεια τις τράπεζες της χώρας.

Η επόμενη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία θα ληφθεί τυχόν απόφαση απαγόρευσης του ELA, θα γίνει στις 28 Μαρτίου.

Αυτό είναι το όπλο που σημαδεύει στον κρόταφο τον κ. Αναστασιάδη, κάτι που του ξεκαθάρισαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Χωρίς τη ρευστότητα της ευρωζώνης, η Κύπρος δεν έχει κεντρική τράπεζα να τονώσει τις τράπεζες, όπως κάποια χώρα εκτός ευρωζώνης.

Οπότε

είτε θα γίνει οικονομία χωρίς χρήμα και θα γυρίσει σε ανταλλακτικό σύστημα

είτε θα πρέπει να αρχίσει να τυπώνει το δικό της νόμισμα, για να συνεχίσει να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα. Την επόμενη φορά που θα πάνε οι Κύπριοι στα ΑΤΜ ίσως κάνουν αναλήψεις κυπριακών λιρών. ΠΗΓΗ: FT.com

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s