Ανταλλάγματα υπόσχεται στους καταθέτες ο Νίκος Αναστασιάδης

Ανταλλάγματα υπόσχεται στους καταθέτες ο Νίκος Αναστασιάδης

«Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, απευθύνοντας έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην ψηφοφορία-θρίλερ της Κ.Δευτέρας. Ο Κύπριος πρόεδρος δεσμεύθηκε για κινήσεις -υπό τη μορφή της διάθεσης μετοχών και ομολόγων- με στόχο την ανακοπή πιθανής μαζικής εκροής καταθέσων και δήλωσε ότι αναμένει διαφοροποίηση της απόφασης του Eurogroup για τους μικροκαταθέτες.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παραλάβαμε κράτος υπό χρεοκοπία» είναι τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Αναστασιάδης.

Το διάγγελμα Αναστασιάδη ήλθε με το «βλέμμα» στην ψηφοφορία-θρίλερ στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας στην κυπριακή Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας που έχει «παγώσει τους Κύπριους, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να καταδεικνύουν ότι υπερτερεί το «όχι» αν και οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.

Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία το νομοθετικό σώμα θα καλείτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου που αφορά την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) ,ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή.

Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Ν.Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της ευρωπαϊκής πλευράς για άμεση επικύρωση της συμφωνίας που συνήφθη στο δραματικό Eurogroup, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Καθαρά Δευτέρα.
Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι. Πηγή in.gr

Ο πρόεδρος της Κύπρου υπόσχεται στους καταθέτες επιδότηση των απωλειών

Никос Анастасиадис

Φωτογραφία: EPA

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε χθες Κυριακή μερική αποκατάσταση των απωλειών των καταθετών από το αναγκαστικό κούρεμα των καταθέσεων. «Εκείνοι που θα διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για 2 χρόνια, θα λάβουν το ήμισυ της συμβολής τους με τη μορφή ομολόγων», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Για την κάλυψη των αξιογράφων θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι προσπαθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας με το Eurogroup σχετικά με τον έκτακτο φόρο στις καταθέσεις.

Χθες Κυριακή στη Μόσχα οι ηλεκτρονικές κάρτες των κυπριακών τραπεζών εξακολουθούσαν να γίνονται αποδεκτές για πληρωμές και στα ΑΤΜ της ρωσικής Sberbank δίνονταν μέχρι 600 ευρώ, ενώ οι άλλες τράπεζες αρνούνταν να χορηγήσουν μετρητά.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s