Στο ΤΤ(;) τα εδώ δίκτυα κυπριακών τραπεζών. Πρόβλημα με θυγατρικές

Σε ελληνικές τράπεζες περιέρχονται τα δίκτυα καταστημάτων που διαθέτουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα,καθώς και οι θυγατρικές τους leasing, factoring κλπ.

Η λύση αυτή επιλέγεται προκειμένου να αποφευχθεί αφ’ενός η φορολόγηση των εδώ καταθέσεων και αφ’ ετέρου να περιορισθεί το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών, ωστε να χρειασθούν λιγότερα κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση. Κατ’αρχήν έχει συμφωνηθεί  να εισφερθεί στο ΤΤ το ελληνικό «κομμάτι» της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής/CPB. Ανακύπτουν όμως προβλήματα περαιτέρω χρηματοδότησης του νέου σχήματος υπό το ΤΤ, καθώς και αποτίμησης των εισφερόμενων στοιχείων

Για το ελληνικό δίκτυο της Λαϊκής/CPB, οπως έγραψε  το Sofokleousin.gr την Παρασκευή, προϋπήρξε συμφωνία να περιέλθει στην Alpha Bank.

 Ενδέχεται τελικά να υιοθετηθεί κάποια σύνθετη λύση, με μεταφορά στοιχεών των κυπριακών τραπεζών στο ΤΧΣ και εν συνεχεία μεταβίβαση τους σε ελληνικές τράπεζες, πιθανότατα στο ΤΤ και στην Alpha.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στη λύση-πακέτο θα περιληφθεί και το εδώ δίκτυο της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι η τρίτη σε μέγεθος κυπριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πιέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και του κλιμακίου των δανειστών που βρίσκεται στη Λευκωσία, το εδώ κλιμάκιο της τρόικας επεξεργάζεται  σχέδιο προκειμένου τα υποκαταστήματα και οι θυγατρικές  των δύο κυπριακών τραπεζών ως ενιαίο σχήμα να συγχωνευθούν με το νέο ΤΤ, που ελέγχεται πλέον από τοΤαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η ΤτΕ θεωρεί όμως ότι τα μεγέθη των τραπεζών μαζί με τις θυγατρικές τους πολύ μεγάλα και με τη μεταφορά τους σε ελληνικές τράπεζες θα προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στην ανακεφαλάιοποίηση.

 Αντίθετα, οι Κύπριοι επιθυμούν να μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ όλες οι εταιρίες που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

Δεύτερο αγκάθι στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι είναι η χρηματοδότηση των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών καθώς θα χρειαστούν περίπου δύο δισ ευρώ.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει «κρυμμένο κόστος» στην όλη διαδικασία. καθώς θα προκύψει μεγάλο πλεόνασμα υπαλλήλων.

Υπάρχει επίσης ερώτημα κατά πόσο οι κυπριακές τράπεζες θα λάβουν μετρητά ή μετοχές για τη διάθεση του ενεργητικού.

Πρόβλημα αποτελεί και η αποτίμηση, στην οποία υπέρχει χάσμα της τάξεως του 1,5 δισ.  μεταξύ των δύο πλευρών.

Λόγω της σημασίας του ελληνικού κομματιού στη μείωση των δανειακών αναγκών της Κύπρου, στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας που ασχολούνται με τα τραπεζικά

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s