Αναστάτωση στη Μεγαλόνησο – “Πάγωσαν” οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο – Τα ΑΤΜ δεν δίνουν χρήματα

“Πάγωσαν” οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο – Τα ΑΤΜ δεν δίνουν χρήματα

Πανικός επικρατεί στα υποκαταστήματα των – κυπριακών και μη – τραπεζών, που έχουν έδρα στην Κύπρο, καθώς οι καταθέτες σπεύδουν μαζικά να κάνουν ανάληψη οποιουδήποτε ποσού, χωρίς όμως να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Οι λογαριασμοί είναι στην ουσία παγωμένοι, ενώ τα ΑΤΜ δεν δίνουν μετρητά. Πληροφορίες από τη μεγαλόνησο αναφέρουν ότι επιχειρείται να παρακρατηθεί ήδη η εφάπαξ εισφορά, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να περάσει από τη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα, ώστε το πρωί της Τρίτης, που θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες, να μην υπάρξει bank run.

Στις 14:30 ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα προεδρεύσει σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου. Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος, που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

O γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogrup – Κύπρου.  Εkπρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το news.gr, οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Συμφωνήθηκε επίσης να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, οι τόκοι θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% – 25%.Η συμφωνία προβλέπει το οικονομικό ύψος της διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ «κατ’ ανώτατο όριο».Όσο για το μέλλον των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αυτά αναμένεται να απορροφηθούν από ελληνική τράπεζα. «Δε θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε πως η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup αποτέλεσε “μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης”, η οποία, παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεωκοπία της και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.

Όπως πρόσθεσε ο Μ. Σαρρής, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

«Τα καταστροφικά μέτρα επιτείνουν την αστάθεια»Για «καταστροφικά μέτρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο κυπριακό δίκτυο ΡΙΚ.»Με αυτήν την απόφαση έχει ενταφιαστεί η λογική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», υποστήριξε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «τα καταστροφικά μέτρα δεν πρόκειται να σώσουν την κυπριακή οικονομία, αλλά αντίθετα επιτείνουν την αστάθεια και οδηγούν σε μία ταπείνωση».Ο κ. Ομήρου αποκάλυψε ότι επιστρέφει εκτάκτως στην Κύπρο από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προεδρεύσει έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής, ενδεχομένως την Κυριακή, ώστε να κατατεθούν τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τη συμφωνία του Eurogroup. Ξεκαθάρισε πάντως ότι πριν κατατεθούν τα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί στα κόμματα της Βουλής.Καθησυχαστικός ο Γ. ΣτουρνάραςΚαμία ανησυχία δεν υπάρχει για τις καταθέσεις πολιτών στα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας πως οι καταθέσεις αυτές εξαιρούνται ρητά από τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο.

Η σχετική δήλωση του κ. Στουρνάρα έχει ως εξής:

“Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος”.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s