Πιθανή έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη «βλέπει» ο Ρουμπινί

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δείχνει ότι η πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη με τη λιτότητα. Την ίδια ώρα, στη Λισαβόνα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες βγαίνουν στους δρόμους, ενώ η ανεργία ξεπερνά το 25% στην Ελλάδα και στην Ισπανία, με ένανς στους δύο νέους να είναι χωρίς δουλειά»

Ο γνωστός Νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκφράζει ανοικτά την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην γειτονική μας χώρα να αποτελεί την αρχή ενός νέου «τσουνάμι» για τις αγορές, με αρκετά πιθανή εξέλιξη την εγκατάλειψη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δείχνει ότι η πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη με τη λιτότητα», είπε ο Ρουμπινί, σύμφωνα με το CNBC, μιλώντας στην Ομάδα Εργασίας Ambrosetti στην Ιταλία. Για να προσθέσει ότι «την ίδια ώρα, στη Λισαβόνα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες βγαίνουν στους δρόμους, ενώ η ανεργία ξεπερνά το 25% στην Ελλάδα και στην Ισπανία, με ένανς στους δύο νέους να είναι χωρίς δουλειά».

O γνωστός οικονομολόγος εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο αυτό της διεξαγωγής εκλογών μέσα στο επόμενο εξάμηνο, διάστημα στη διάρκεια του οποίου η αναταραχή στην οικονομία θα είναι δεδομένη και τα μεγέθη της Ιταλίας θα επιδεινωθούν. Στην ίδια λογική, ο Ρουμπινί εκτιμά ότι, όποιος κι αν είναι ο κυβερνητικός σχηματισμός που θα αναδειχθεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, αυτός θα έχει σαφή προσανατολισμό κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθήθηκε με ευλάβεια από την κυβέρνηση Μόντι.

«Αυτό θα έφερνε την Ιταλία σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Γερμανία», λέει ο Ρουμπινί. Ωστόσο «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα», προσθέτει, «καθώς η οικονομία της έχει μεγάλη επίδραση στη ζώνη του ευρώ».

Η Ρώμη, συνεπώς, θα μπορούσε να απειλήσει το Βερολίνο πως, εφόσον δεν συντρέχουν ικανές συνθήκες για το αντίθετο, η χώρα θα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και «αυτό θα ήταν πιθανό να συμβεί», πάντα κατά τον Ρουμπινί.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s