Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!

Το ένα τρίτο των Ελλήνων ηλικίας 18-64 ετών βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν το 2011. Η διαβίωση στην Ελλάδα δυσκολεύει χρόνο με τον χρόνο, αποτέλεσμα της κρίσης και των σκληρών πολιτικών λιτότητας που ακολουθούνται την τελευταία τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις μετρήσεις τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η Eurostat αναλύει ουσιαστικά περσινά στοιχεία, με δεδομένο ότι η κατάσταση το 2012 επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, φαίνεται ότι σήμερα οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα είναι ακόμα χειρότερες…

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι για την ηλικιακή κατηγορία κάτω των 18 ετών το 30,4% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 27%. Ακόμα χειρότερα είναι τα ποσοστά για την ηλικιακή κατηγορία από 18 έως 64 ετών, που αποτελεί και το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Το 31,6% κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπο με τη φτώχεια, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης βρίσκεται στο 24,3%, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και για τους ηλικιωμένους που είναι μεγαλύτεροι των 64 χρόνων. Το 29,3% αυτών κινδυνεύει με κοινωνικό αποκλεισμό, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι στο 20,5%.

Ταυτόχρονα ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά αυξάνεται όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων. Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά (50,2%) απειλείται με κοινωνικό αποκλεισμό, εάν έχει γονείς με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Στο 49,2% βρίσκεται το αντίστοιχο ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας στην Ε.Ε. Αντίθετα, εάν οι γονείς έχουν μέσο επίπεδο εκπαίδευσης, τότε το ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν με φτώχεια φτάνει το 28,7%, δηλαδή περιορίζεται σημαντικά, ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό αυτό είναι στο 22,4%, δηλαδή ακόμα χαμηλότερα. Η κατάσταση γίνεται πολύ καλύτερη για παιδιά που έχουν γονείς με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ο κίνδυνος φτώχειας γι’ αυτά τα παιδιά περιορίζεται στο 7,9%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7,5% για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s