Βομβιστής αυτοκτονίας ο Μπερλουσκόνι !

Μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό πυροκροτητή για την ανατροπή του status quo στην Ευρωζώνη και την υπέρβαση της κρίσης 

Βομβιστής αυτοκτονίας ο Μπερλουσκόνι

 Στα πρόθυρα της αστάθειας βρίσκεται η Ευρώπη για ακόμη μια φορά με αφορμή τις εκλογές στην Ιταλία. Το ενδεχόμενο της επανεκλογής Μπερλουσκόνι σήμερα το βράδυ προκαλεί ρίγη στις αγορές οι οποίες κινούνται νευρικά, απεικονίζοντας το αυξημένο ρίσκο. Αναλύσεις διεθνών οίκων προσπαθούν να αποτιμήσουν πολιτικά, χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά τον αντίκτυπο «ιταλικού ατυχήματος», βοηθώντας κατ αυτό τον τρόπο την υποψηφιότητα Μπερσάνι.

Παράλληλα η υποβάθμιση της Βρετανίας από τη Moody’s, η τραπεζική διελκυστίνδα και η «παγωμένη» διάσωση της Κύπρου διαγράφουν ένα επικίνδυνο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό με πολλούς εν δυνάμει πυροκροτητές μιας βόμβας.  Το ωστικό κύμα που θα δημιουργηθεί από την –απίθανη- άνοδο του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία είναι πολλαπλάσια από αυτά που περιγράφονται, ακριβώς γιατί η εκστρατεία αναχαίτισής του είναι υψηλών τόνων και βασίζεται στο φόβο.

Η ατμόσφαιρα στις αγορές μυρίζει μπαρούτι, καθώς η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιβάλλει η Γερμανία βασίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην απόκρυψη του προβλήματος κάτω από το χαλί. Η διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των οργάνων που έχουν επιφορτιστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό.

Σε μια τέτοια λιμνάζουσα κατάσταση η επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης και στην ανατροπή του πολιτικού status quo στις Βρυξέλλες. Αν και το αποτέλεσμα της ανακατάταξης στην Ευρώπη δεν είναι ποτέ προβλέψιμο η διαδικασία μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για τη βελτίωση της θέσης των πληγέντων από την κρίση χωρών του Νότου.

Όπως έχει γράψει το Sofokleousin.gr πριν από λίγο καιρό και σε ανύποπτο χρόνο

Αν λοιπόν μέχρι τώρα αυτό που εφαρμοζόταν στις κοινωνίες ήταν το δόγμα του σοκ, με πολιτικές που οδηγούν στα όρια της κατάρρευσης με ασύλληπτους ρυθμούς και με τρόπο που δεν επιτρέπει σε κανένα να σκεφτεί την αντίδραση, τότε αυτό που απαιτείται τώρα είναι ένα συστημικό σοκ.

Διεθνώς έχει από καιρό ωριμάσει το σενάριο του «βομβιστή αυτοκτονίας», το οποίο έχει αποκαλύψει και το Sofokleousin.gr. Η Άνγκελα Μέρκελ δρώντας όμως με αποφασιστικότητα,  χωρίς δεύτερες σκέψεις και με «Μακιαβελική αρετή» κατάφερε να αναστείλει τους σχεδιασμούς και να επιφέρει διαλυτικά πλήγματα στις συμμαχίες που τα επιδίωξαν.

Το Sofokleousi.gr έχει αποκαλύψει το σχέδιο πρόκλησης συστημικού σοκ στην Ευρωζώνη και τα σενάρια που επεξεργάζονται διεθνή think tank από τις 25 Ιουλίου του 2012.

Εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ έδειχναν να ενστερνίζονται την εφαρμογή του σχεδίου «Last Resort« το οποίο όμως αντιλήφθηκε έγκαιρα και κατέστειλε με μια σειρά πολιτικών επιλογών η Άνγκελα Μέρκελ.

Τότε η Γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να ποδηγετήσει την ΕΚΤ, αναγκάζοντας τον Μάριο Ντράγκι να δεχθεί τη… συνεργασία με την Κομισιόν και το Eurogroup, ενώ σε συνεχεία προσπάθησε να βάλει χαλινάρι στις πρωτοβουλίες του κεντρικού τραπεζίτη μέσω της Bundesbank.

Sofokleousin.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s