Σπρώχνουν τη ΔΕΗ στους Γερμανούς

Ποιοί ενδιαφέρονται για το ιδιωτικοποιούμενο «φιλέτο». Οι υποψήφιοι αγοραστές και οι εγχώριοι σύμμαχοι τους

Σπρώχνουν τη ΔΕΗ στους Γερμανούς

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους για το «κομμάτι» της ΔΕΗ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, μετά τη σχεδιαζόμενη απόσχιση μέρους της παραγωγικής της υποδομής και των δραστηριοτήτων διανομής ρεύματος. Στο πλευρό τους συμπαρατάσσονται εγχώρια επιχειρηματικά γκρουπ, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μερίδιο της πίτας, προσφέροντας στους ξένους «προσβάσεις» και γνώση της ελληνικής αγοράς. Η τρόικα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, φοβούμενη διαπλοκές και περιπλοκές…

Στη λίστα των υποψήφιων αγοραστών της εταιρίας που θα προκύψει από τη διάσπαση της ΔΕΗ, περιλαμβάνονται η γερμανική RWE, η ιταλική Edison (που ανήκει στο γαλλικό γκρου0 EdF), οι ισπανικές Iberdrola και Endesa (ελεγχόμενη από την ιταλική ENEL) και ο κρατικός φορέας επενδύσεων του Κατάρ.

Το ενδιαφέρον των ισπανικών εταιριών – όπως και και του κρατικού επενδυτικού φορέα του Κατάρ – έχει εκφρασθεί επισήμως σε κυβερνητικό επίπεδο και δια της διπλωματικής οδού. Η Endesa/ENEL και η Iberdrola  είναι ναι ήδη παρούσες στην  Ελλάδα, η πρώτη μέσω συμμετοχών σε ενεργειακές εταιρίες και η δεύτερη μέσω θυγατρικής που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές.

Γάλλοι και Ιταλοί θα  συμμαχήσουν πιθανότατα με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, με τους οποίους συνεργάζονται  την τελευταία δεκαετία, έχοντας δημιουργήσει κατά καιρούς  κοινοπρακτικά σχήματα. Στη λίστα των προνομιακών υποψήφιων εταίρων τους περιλαμβάνονται ο όμιλος Μυτιληναίου, το γκρουπ Λάτση μέσω ΕΛΠΕ και οι όμιλοι  Βαρδινογιάννη/Motor Oil, Κοπελούζου και Μπόμπολα.

Προβάδισμα πάντως φαίνεται ότι έχει η γερμανική RWE,  με την οποία είχε προσπαθήσει να «δέσει» τη ΔΕΗ ο τότε πρόεδρος της  Τ. Αθανασόπουλος, νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ που θα υλοποιηήσει την ιδιωτικοποίηση (…).

Επί προεδρίας Αθανασόπουλου η (τότε διοίκηση της) ΔΕΗ είχε συμφωνήσει με τους Γερμανούς να παραχωρήσει στην RWE ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, να κλείσει λιγνιτικές μονάδες ως «ρυπογόνες» και να δημιουργήσει νέες λιθανθρακικές σε συνεργασία με το γερμανικό γκρουπ, μέσω του οποίου θα προμηθευόταν λιθάνθρακα. Το σχέδιο είχε εγκριθεί κατ’αρχήν από την κυβέρνηση Καραμανλή, ματαιώθηκε όμως εν τέλει, μετά από έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που προκάλεσαν και πολιτικές παρεμβάσεις.

Το γερμανικό γκρουπ επανέρχεται τώρα ως φαβορί,  έχοντας κυβερνητική υποστήριξη από το Βερολίνο. Πρωταρχικός στόχος του να αποκτήσει τον έλεγχο των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που θα ιδιωτικοποιηθούν και να αξιοποιήσει εν συνεχεία τις δυνατότητες εισαγωγής ρεύματος που παράγεται σε άλες μονάδες του στην κεντροανατολική Ευρώπη.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΗ προβλέπει τη δημιουργία μιας θυγατρικής εταιρίας, στην οποία θα μεταφερθούν τρεις ή τέσσερις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, τεχνικες υπηρεσίες και μέρος του πελατολογίου, μαζί με το αντίστοιχο προσωπικό. Το πλειοψηφικό – ή όλοκληρο- το πακέτο μετοχών της εταιρίας  θα δοθεί σε ιδιώτες μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Το πλάνο έχει ροιστικοποιηθεί από το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με την HSBC, που ενεργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στην τρόικα και εφ’ όσον πάρει το «καλώς έχει», θα σταλεί για έγκριση στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο -Αύγουστο και ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Sofokleous10.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s