Νέο ηλεκτροσόκ ΔΝΤ σε χώρες και αγορές

Νέο ηλεκτροσόκ ΔΝΤ σε χώρες και αγορές

Να ταρακουνήσει τις αγορές καταφέρνει για ακόμα μια φορά με έκθεσή του το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013 καθώς η οικονομία της θα διολισθήσει κατά 0,2% φέτος, αφού το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η ευρωζώνη εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τονίζει το ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί μια κάποια πρόοδος στο χειρισμό της κρίσης χρέους.

Το ΔΝΤ εκτιμούσε μέχρι σήμερα ότι φέτος η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα έφτανε το +0,2%, όμως πλέον προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,2%. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από φέτος.

Βέβαια το Ταμείο δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει τις χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και όσες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τους.

Το 2014 η ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση παρουσιάζοντας ανάπτυξη 1%. Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα αγγίξει φέτος το 2% και το 2014 το 3%, όμως το Ταμείο κάλεσε την Ουάσινγκτον να αυξήσει «γρήγορα» το ανώτατο όριο του χρέους, που έχει ήδη φτάσει στο νόμιμο όριό του, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών στη χώρα.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s