Η ΕΚΤ αποδέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα

Αποδεκτά ως εγγύηση θα κάνει τα ελληνικά ομόλογα από τις 21 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ, μετά από το ανάλογο «κούρεμα», οι όροι του οποίου θα γνωστοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Από την ερχόμενη Παρασκευή οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν και πάλι απευθείας πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η ΕΚΤ θα αποδέχεται όλα τα ομόλογα, που εκδίδει ή εγγυάται το ελληνικό δημόσιο, ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας. Ως λόγος για την αλλαγή πολιτικής έναντι των ελληνικών ομολόγων αναφέρεται η θετική αξιολόγηση από την Τρόικα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Αθήνα. Η αλλαγή των σχετικών κανονισμών θα αφορά ομόλογα που έχει εκδώσει ή θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο.

Η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι η ρευστότητα προς τις τράπεζες θα υποστεί ειδικό «κούρεμα», οι λεπτομέρειες του οποίου θα εξειδικευθούν στην εγκύκλιο που θα συνοδεύει την απόφασή της στις 21 Δεκεμβρίου.

Άσμουσεν: Έμφαση στην ανάπτυξη της Δημοσιονομικής Ένωσης

O Γιοργκ Άσμουσεν δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για το 2013

Τη συνεπή συνέχιση των διαδικασιών για την ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματική Ένωσης ζητά το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν. Σε δηλώσεις του σήμερα από τη Φραγκφούρτη, ο κ. Άσμουσεν, χαρακτήρισε ατελές το πρότζεκτ της ΟΝΕ, προσθέτοντας: «Η επίτευξη μιας πραγματικής Δημοσιονομικής Ένωσης και η ενίσχυση της Οικονομικής Ένωσης θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας το 2013».

Μετά το 2012, το έτος της κρίσης, ο Γιοργκ Άσμουσεν διακρίνει «σοβαρούς λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία» το 2013. «Έχουν υποχωρήσει οι φόβοι για την έλευση καταστροφικών γεγονότων», σημείωσε το στέλεχος της ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας ότι στις αρχές του 2012 πολλοί οικονομολόγοι ανέμεναν την αποχώρηση από την ευρωζώνη χωρών, όπως η Ελλάδα. Η χαλάρωση των πιέσεων που παρατηρείται σήμερα είναι εν μέρει αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η ΕΚΤ και κυρίως του προγράμματος για την απεριόριστη αγορά ομολόγων από τις προβληματικές χώρες, υπογράμμισε ο κ. Άσμουσεν.

Η δεύτερη προτεραιότητα για το 2013 είναι, σύμφωνα με τον Γιοργκ Άσμουσεν, η ανάπτυξη της Οικονομικής Ένωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών. Όλα τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευθούν σε μια πολιτική υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αντλούν οικονομική βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία, πρόσθεσε το στέλεχος της ΕΚΤ.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Reuters

Advertisements

One comment on “Η ΕΚΤ αποδέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα

  1. «Η Ευρώπη μπορεί να ξέφυγε από τον κίνδυνο της διάσπασης, αλλά μην τρέφετε αυταπάτες: Τα προβλήματα της Ευρώπης είναι βαθιά και δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί»

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s