Πέτρινα χρόνια για την Ευρωζώνη προβλέπει η Μέρκελ

Οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, αργή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία.

Αυτό επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρωζώνη, όπως το περιέγραψε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η ‘Ανγκελα Μέρκελ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την τραπεζική εποπτεία και την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ήταν όμως ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να προβλέψει καλύτερες ημέρες για την ζώνη του ευρώ. «Ένας λόγος που είμαι προσεκτική με τις προβλέψεις μου είναι η διαδικασία προσαρμογής, οι αλλαγές που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες και οδυνηρές» είπε η Μέρκελ.

Η ίδια επισήμανε πως η Ευρωζώνη δεν θα «δει» τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και άλλων διαρθρωτικών αλλαγών για πολλά χρόνια, και το 2013 διαμορφώνεται ως άλλη μία πρόκληση. «Το επόμενο έτος, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ το έχει πει αυτό, θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δούμε αρνητική ανάπτυξη σε κάποιες χώρες, και αναμένουμε να συνεχιστούν τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας» υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Αναγνώρισε πως η Ευρωζώνη έχει επιτύχει πολλά, όμως τόνισε πως έχει σκληρή περίοδο μπροστά της. Και στο σημείο αυτό επανέλαβε πως η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με ένα μεγάλο βήμα. «Έχει γίνει πολύ συζήτηση γι’ αυτό το ένα βήμα, εάν θα είναι ‘κούρεμα’ χρέους, ευρωομόλογα ή κάποιο άλλα μέτρο που θα λύσει τα πάντα. Δεν είναι όμως έτσι» σημείωσε.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s