Η ΕΦΟΡΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την Ελβετική Συνομοσπονδία, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών προς αποφυγή της διπλής φορολόγησης.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τον εντοπισμό όσων Ελλήνων έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και δικαιώματα μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών διαφορετικών κρατών μελών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της πραγματικής φορολόγησης του εισοδήματος των τόκων από αποταμιεύσεις, αλλά και του κοινού φορολογικού καθεστώτος για μητρικές και θυγατρικές εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών και συγκεκριμένα των royalties μεταξύ των συνδεδεμένων εταιρειών.

Αν ο φόρος καταβάλλεται στην Ελλάδα, κατά τη μεταβατική περίοδο, που ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώνεται το 2013 ισχύει διαφορετικό καθεστώς φορολόγησης: ο συντελεστής φόρου 10% που ίσχυε μέχρι 30.6.2009 έχει μειωθεί στο 5% μέχρι 30.6.2013.

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται πλέον να υποβάλλουν σχετικά έντυπα στις ελληνικές αρχές γνωστοποιώντας ουσιαστικά αν έχουν φορολογηθεί στην Ελβετία ή αν υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων ζητούνται τα πλήρη στοιχεία της εταιρείας από την οποία απορρέουν τα δικαιώματα ή του πιστωτικού ιδρύματος που του κατέβαλε το εισόδημα, η ημερομηνία κτήσης και το ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων κ.λπ.

Ο φορολογούμενος οφείλει να συνυποβάλλει και πιστοποιητικό από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου κατέβαλε το φόρο, πιστοποιητικό για την κατοικία του, βεβαίωση ότι υπάγεται σε φόρο στην Ελβετία ή ανάλογη βεβαίωση αν υπάγεται σε φόρο στην Ελλάδα κ.λ.π

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s