ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Το ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, στην Ελλάδα, ενδέχεται να ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την έκθεση «Θέσεις εργασίας για νέους: Ελλάδα» που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ.

Ο διεθνής οργανισμός συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει τις προσπάθειές της σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα χωρίς αύξηση των δαπανών, όπως βελτίωση των σεμιναρίων εύρεσης εργασίας και περιορισμός, στους μακροχρόνια ανέργους, των επιδοτήσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση – η οποία είναι η τελευταία στη σειρά δεκαέξι συνολικά εκθέσεων για αυτό το ζήτημα σε ισάριθμες χώρες – ο ΟΟΣΑ προβαίνει στην εκτίμηση ότι το ποσοστό ανεργίας στους νέους μπορεί να αγγίξει το 28% στα τέλη του 2010, έναντι 25,3% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακόμη και πριν την κρίση, η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα ήταν μεταξύ των υψηλότερων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, έχοντας διαμορφωθεί στο 20,6% το 2008 σε σύγκριση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (13,2%).

Οι πιθανότητες να βιώσουν οι νεαροί Έλληνες μακροχρόνια ανεργία είναι διπλάσιες από αυτές των συνομηλίκων τους στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, οι νεαροί Έλληνες διατρέχουν, συγκριτικά, μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ποια μέτρα προτείνει ο ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ προτείνει στην κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί μια καινούργια επιδείνωση της ανεργίας:

– Ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν, αμέσως μόλις μένουν άνεργοι, σε σεμινάρια εύρεσης εργασίας και υλοποίηση προγραμμάτων με υψηλότερο κόστος μόνον για όσους βρίσκονται σε ανεργία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

– Περιορισμό των επιδοτήσεων στις θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν εκπαίδευση και στόχευσή τους στους μακροχρόνια άνεργους νέους, τους άνεργους που δεν ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευση και στους νέους που δεν εργάστηκαν και δεν επιμορφώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες.

– Καθιέρωση ενιαίας σύμβασης εργασίας με περιορισμένη αποζημίωση στην περίπτωση απόλυσης, καθώς και επιμήκυνση της δοκιμαστικής περιόδου για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν εργαζόμενους με το βασικό μισθό σε θέσεις που παρέχουν εκπαίδευση.

– Χάραξη ενιαίας επαγγελματικής κατεύθυνσης στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνδυάζοντας γνώση που αποκτάται στην αίθουσα διδασκαλίας και στο χώρο εργασίας.

– Εμπλουτισμός της εκμάθησης επαγγελμάτων με περισσότερα επαγγέλματα και ενθάρρυνση των μικρότερων, κυρίως, επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν περισσότερους μαθητευόμενους.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s