ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ !

Η τουρκική φρεγάτα απέπλευσε από το ναύσταθμο του Αksaz χθες το απόγευμα και μετά από μία πορεία μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έφτασε ανοικτά του Σουνίου και με «ανοικτά» τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα κατευθύνεται βόρεια προς την Άνδρο. Παρακολουθείται από ελληνική πυραυλάκατο.

Σε όλη την πορεία του κοντά στην Αττική παρακολουθείτο από την ελληνική πυραυλάκατο Ρ67 «Ρουσσέν».

Η τουρκική φρεγάτα έφτασε στην περιοχή μεταξύ Άνδρου και Ψαρών, βγαίνοντας στην ανοκτή θάλασσα από το στενό του Καφηρέα.

Το τουρκικό σκάφος ξεκίνησε την πορεία του μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενδιάμεσα Σουνίου και Κέας-Μακρονήσου.

Η διέλευση τυπικά θεωρείται «αβλαβής», αλλά πρόκειται για κορυφαία πρόκληση, όχι μόνο λόγω των συστημάτων του σκάφους που ήταν όλα «ανοικτά» κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, αλλά κυρίως γιατί σε μία μοναχική πορεία ξεκίνησε απο τον Aksaz για να φτάσει στην Αθήνα!

Γενικά, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που έχουμε κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ημέρα Κυριακή και αυτό ίσως να δείχνει ασήμαντο, αλλά είναι μία πολύ σημαντική σημειολογική κλιμάκωση

Σίγουρα μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση του. Το Αksaz βρίσκεται απέναντι από τα Δωδεκάνησα στην Μαρμαρίδα και η φρεγάτα διαπλέοντας με βορειοδυτική κατεύθυνση ολόκληρο το Αιγαίο έφτασε έξω από το Σούνιο!

Πολλά ελληνικά σκάφη (ψαράδικα, αναψυχής κλπ) που βρίσκονταν στην ακτή της ανατολικής Αττικής είδαν την τουρκική φρεγάτα να περνάει από μπροστά τους!

Είναι κάτι ανάλογο με την υπέρπτηση πάνω από την φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟ» των τουρκικών F-16: Προσπαθούν να προκαλέσουν ελληνική απάντηση. Και είναι βέβαιο ότι θα αποθρασύνονται συνεχώς όλο και περισσότερο.

Τι σημαίνει «αβλαβής διέλευση»:

Κίνηση σκάφους εντός των χωρικών υδάτων μίας χώρας, στην προκειμένη περίπτωση κίνηση εντός των 6 ναυτικών μιλίων από την στεριά. Το σκάφος υποχρεούται να κρατάει σταθερή πορεία και διεύθυνση και σε κάθε περίπτωση να μη κινείται κάθετα προς την ακτή. Το σκάφος θα πρέπει να έχει απενεργοποιήσει τους αισθητήρες του (Ραντάρ και ανθυποβρυχιακές συσκευές). Αν είναι υποβρύχιο θα πρέπει να κινείται σε ανάδυση. Γενικά το σκάφος που κάνει αβλαβή διέλευση υποχρεούται να κάνει με σαφή τρόπο την πρόθεσή του να κινηθεί «ειρηνικά».

Σημερα τουλάχιστον το ραντάρ και τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων ήταν «ακοικτά», όπως το κατέγραψαν οι ελληνικές συσκευές ΕSM.

Πέρσι, στις 14 Ιανουαρίου 2009, μία άλλη φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού (η «ΤURGUT REIS» F241, κλάσης «Yavuz» ΜΕΚΟ 200ΤΝ Τrack Ι, αντίστοιχη των δικών μας ΜΕΚΟ 200ΗΝ) συμμετέχοντας στην προγραμματισμένη άσκηση «ACIK DENIZ» έπλευσε ανενόχλητη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβαίνοντας τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης, κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αττικής, ελάχιστα ναυτικά μίλια από το σπίτι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα, από το οποίο και ήταν ορατό το σκάφος!

Image

Η τουρκική φρεγάτα έπλευσε με κατεύθυνση νοτιοανατολικά από το Στενό του Καφηρέα (μεταξύ Άνδρου-Εύβοιας), δυτικά της Κέας (δηλαδή μεταξύ Κέας και Μακρονήσου) μέχρι έξω από το Λαύριο(!), σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της ανατολικής Αττικής και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων!

Συνέχισε μέχρι νότια του ακρωτηρίου του Σουνίου, και περί ώρα 13.00 έκανε αναστροφή και ακολουθώντας την ίδια ανάστροφη πορεία με ταχύτητα 15 κόμβων, κατά μήκος των ακτών της Ανατ. Αττικής και περνώντας πάλι στα ανοικτά της Ραφήνας, απομακρύνθηκε. Περί τις 17:00, πιθανότατα με ενεργοποιημένους όλους τους αισθητήρες των οπλικών συστημάτων της, δηλαδή στοχοποιώντας χερσαίους, θαλάσσιους και εναέριους στόχους, εξήλθε του Στενό του Καφηρέα προς τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

Στην σημερινή πρόκληση δεν είχαμε ανάστροφη πορεία, αλλά είχαμε κάτι πολύ πιο σημαντικό σε ότι αφορά το πολιτικό επίπεδο της πρόκλησης: Ένα πολεμικό σκάφος που αποπλέει από τον ναύσταθμο του στο Aksaz ο οποίος βρίσκεται σε τεράστια απόσταση (36°50′04″N 28°23′24″E / 36.8345°N 28.39°E / 36.8345; 28.39) από την Αττική και δεν συμμετέχει σε άσκηση σε σχετικά κοντινή απόσταση, όπως συνέβη πέρσι με την  «ΤURGUT REIS» που συμμετείχε στην άσκηση «ACIK DENIZ».

Αν αυτό δεν είναι πρόκληση, τότε η λέξη χάνει την έννοιά της…

Έκτακτη συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν και Ιλκέρ Μπασμπούγ ενώ η F490 Gaziantep βολτάρζε έξω από το Λαύριο

ImageΕνώ η τουρκική φρεγάτα F490 Gaziantep βολτάριζε έξω από το Λαύριο και την Κερατέα, έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ βρισκόταν σε εξέλιξη. Η συνάντηση ακολουθεί τη σύλληψη άλλων δύο απόστρατων στρατηγών, στο πλαίσιο των ερευνών για απόπειρα ανατροπής της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι Ερντογάν και Μπασμπούγ παρέστησαν το πρωί της Κυριακής σε μία κηδεία και στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός προσκάλεσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στο γραφείο του για συνομιλίες, μετά τις οποίες αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση.

Το μπαράζ συλλήψεων στρατιωτικών έχει αγγίξει πλέον την κορυφή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και στρατού κορυφώνεται.

Μόνο την περασμένη Παρασκευή συνελήφθησαν 17 εν ενεργεία στρατιωτικοί (ανάμεσά τους ναύαρχοι και υποναύαρχοι) και δύο απόστρατοι στρατηγοί σε εκτεταμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος 33 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι τελούν υπό κράτηση.

Την περασμένη εβδομάδα τέθηκαν υπό κράτηση και οι πρώην αρχηγοί Αεροπορίας και Ναυτικού της Τουρκίας, πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ αντίστοιχα, για να αφεθούν ελεύθεροι δύο ημέρες αργότερα χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη έκταση σύσκεψη του συνόλου της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, εν μέσω έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του Τούρκου επιτελάρχη Μπασμπούγ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s