ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ «ΠΑΙΞΟΥΝ» ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ?!

EINAI ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΙΑ » ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ»  ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ;

androsinfo_endiaferon

( ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ …)

ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ «ΘΑΛΑΣΣΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΧΥΤΑ …. ΠΙΘΑΝΩΣ  ΝΑΙ  !

================================================================

ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ :

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΝΟΜΙΜΩΝ ή ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ » ΠΙΣΙΝΑΚΙΑΔΩΝ» ΥΔΡΟΛΗΠΤΩΝ,ΣΕ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΟΧΕΣ ΝΕΡΟΥ.

ΠΙΘΑΝΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ : H ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΗΘΕΝ ΛΥΣΗΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΙΑ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΥΣ «ΜΕΣΣΙΕΣ» ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ !!!

=================================================================

ΠΡΙΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΟΜΩΣ OI EΠΑΪΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΑΣ «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΟΥΝ»   ΡΩΤΑΜΕ …

20080330_poio_nero copy

Ποιοί δήμαρχοι και Τί έκαναν 8 χρόνια πρίν για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης;
Ποιοί δήμαρχοι Τί έκαναν 8 χρόνια πρίν για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ΜΕΥΑ (Μονάδων Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων)  στην Άνδρο;
Ποιοί δήμαρχοι και Τί έκαναν 8 χρόνια πρίν για την μείωση της  εκμετάλλευσης διαθεσίμων υπογείων υδάτων σε περιπτώσεις υπεράντλησης ,παράνομων γεωτρήσεων και ιδιωτικών -νόμιμων ή παράνομων – πισίνων στα βουνά της Άνδρου που γεμίζουν με νερό οικιακής χρήσης;
Ποιοί δήμαρχοι και τί έκαναν 8 χρόνια πρίν για την Αλλαγή χρήσης υφιστάμενων/ ενταγμένων/ μελετημένων φραγμάτων ή λιμνοδεξαμενών από άρδευση σε ύδρευση;
Ποιοί δήμαρχοι και Τί έκαναν 8 χρόνια πρίν για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης;
Ποιοί δήμαρχοι και τί έκαναν 8 χρόνια πρίν για την αύξηση της εκμετάλλευσης των διαθεσίμων υπογείων υδάτων, όπου υπάρχει δυνατότητα στην Άνδρο;
Ποιοί δήμαρχοι πότε και ποιές προσπάθειες έκαναν 8 χρόνια πρίν για την μείωση της  μελλοντικής ζήτησης νερού στην Άνδρο;

ΜΕΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ  ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ  ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ … Η ΛΥΣΗ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ. ΤΟ 2003 ΚΑΙ … ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ !

AG00339_

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ΥΠ.ΑΝ. στις 11-9-2003, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, ανέθεσε στη Κ/Υδατοσυστημάτων Αιγαίου (ΤΕΜ ΑΕ, ΛΔΚ ΕΠΕ, ΥΔΡΟΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΗ ΕΕ,TERRAMENTOR ΕΟΟΣ) την «Ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων διαχείρισης Υδατικών Πόρων Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου» που αποτελεί ένα από τέσσερα υποέργα του έργου «Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων των Υδατικών Διαμερισμάτων της Χώρας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητας» μέτρο 7.3, δράση 7.3.5, πράξη 7.3.5.2)……

Ο σκοπός του έργου αυτού, σύμφωνα με τη Συγγραφή Υποχρεώσεων, είναι :

«Η υλοποίηση μιας εφαρμογής με στόχο τη διαχείριση των υδατικών πόρων των υδατικών
διαμερισμάτων της περιοχής του έργου κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση
προβλημάτων που μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα :

1-  Συγκρουόμενα συμφέροντα ως προς τη χρήση του νερού

2-  Μείωση του υδατικού δυναμικού τα τελευταία 20 χρόνια λόγω μιας φθίνουσας πορείας των κατακρημνισμάτων αλλά και της αύξησης των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων.

3-  Έλλειψη σε πολλές περιοχές συγχρόνων συλλογικών αρδευτικών δικτύων και ανεξέλεγκτα μεγάλη σπατάλη νερού για αρδεύσεις μέσω ιδιωτικών γεωτρήσεων.

4-  Δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον λόγω της συνεχούς αύξησης της ρύπανσης των επιφανειακών και υπογείων νερών από τα λύματα και απόβλητα των οικισμών, των βιομηχανικών καθώς και από τη χρήση λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων στην γεωργική παραγωγή.

5- Υπερβολική μείωση της παροχής ορισμένων πηγών λόγω των εντατικών αντλήσεων ή περιοδική στείρευση που συνεπάγονται κίνδυνο για τους βιότοπους της περιοχής.

6-  Κίνδυνος τοπικής ή γενικευμένης εξάντλησης των αποθεμάτων υπογείου νερού με ενδεχόμενο την υποβάθμιση της ποιότητάς τους (λόγω διείσδυσης της θάλασσας και υφαλμύρινσής τους), λόγω των εντατικών αντλήσεων από τις γεωτρήσεις, ιδίως σε συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας.

7Έλλειψη ενιαίας διαχείρισης της ποσότητας και ποιότητας των νερών και ως εκ τούτου ανισομερής εκμετάλλευση των Υδατικών Πόρων και σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των διαφόρων χρηστών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω κατά την πορεία υλοποίησης του έργου πρέπει να καθορισθεί η ορθολογική χωροχρονική κατανομή των διαθέσιμων Υδατικών Πόρων στα
υδατικά διαμερίσματα της περιοχής του έργου με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών για
κάθε χρήση και αξιολογώντας τα απαραίτητα έργα στα πλαίσια σεναρίων σε διάφορους χρονικούς ορίζοντες να υποδείξει το ενιαίο σύστημα για τη διαχείρισή τους (νομικό, οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο

………………………………………………………………………………………………………………………

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ …

….. Η διαχειριστική ενότητα της Άνδρου είναι από τις λίγες του υδατικού διαμερίσματος του Αιγαίου, που παρουσιάζουν επάρκεια υδατικών πόρων.

Οι υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες της νήσου καλύπτονται μόνο από το υπόγειο υδατικό δυναμικό μέσω πηγών, γεωτρήσεων και φρεάτων.

Στα αρχικά σενάρια το οικονομικό αποτέλεσμα είναι θετικό στο σύνολό του για όλες τις χρήσεις.

Στα τελικά σενάρια ξεκινά η λειτουργία του φράγματος Ατενίου στο Δήμο Υδρούσας μετά το 2013 ενώ μειώνονται οι απώλειες δικτύου στο δήμο Κορθίου από το 2009 περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το κόστος των φυσικών πόρων.

Την ίδια χρονιά, αναμένεται να ξεκινήσουν και τη λειτουργία τους δυο νέες ΜΕΥΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων) στους δήμους Άνδρου και Υδρούσας περιορίζοντας το περιβαλλοντικό κόστος στο νησί.

Συνεπώς το οικονομικό αποτέλεσμα στη χρήση ύδρευσης θα είναι σαφώς βελτιωμένο από τα αρχικά σενάρια ενώ οι ΣΟΑ και ΜΚ/Ο για τη χρήση άρδευσης θα είναι ελαφρά δυσμενέστεροι.

Οι οργανωμένες αρδευόμενες εκτάσεις, με την λειτουργία του φράγματος θα προσθέσουν 1.500στρ. καλλιεργήσιμης γης, βάσει των σχετικών μελετών, στα ήδη υπάρχοντα 1.100στρ.

Η επέκταση αυτή θα επιφέρει μικρή βελτίωση στο όφελος της γεωργίας, θα επιδεινώσει όμως τα ελλείμματα και το κόστος φυσικών πόρων, ακόμα και μετά την κατασκευή του φράγματος. Θα πρέπει να αναμείνουμε την απόσβεση των έργων για να προκύψει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.

Η κτηνοτροφία αλλά και η βιομηχανία δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια άρα και οι απαιτήσεις τους σε υδάτινους πόρους θα παραμείνει σταθερή.

AG00339_ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ … ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ!

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Η αρχή της υποχρέωσης να αποζημιώνει αυτός που μολύνει, καλύπτοντας το κόστος και των προληπτικών μέτρων και της αποκατάστασης των ζημιών, πρέπει να εφαρμοστεί και στις φυσικές πηγές νερού και στα συστήματα διανομής νερού και στα συστήματα υγιεινής.

Advertisements

2 comments on “ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ «ΠΑΙΞΟΥΝ» ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ?!

 1. ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ «ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ » ΣΤΟ ΝΕΡΟ ….

  Η χρήση του νερού και τα συστήματα διανομής πρέπει να υπόκεινται, σε αποτελεσματική, κρατική νομοθεσία, η οποία να προωθεί και να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, από οποιονδήποτε και αν γίνεται η διαχείριση, ιδιωτικό τομέα, δημόσιο τομέα ή από συνδυασμό των δύο τομέων.
  Η νομοθεσία πρέπει να καλύπτει την πρόσβαση, την τιμολόγηση, την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών (για παράδειγμα, διακοπές, διατήρηση της πίεσης, τιμές, κ.λπ.).
  Η νομοθεσία πρέπει, επίσης, να καλύπτει και τους μικροπωλητές, όπου αυτοί αναμειγνύονται.
  Οι Καταναλωτές, πρέπει να εμπλέκονται στην καθιέρωση και την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής.
  Η εμπλοκή των εταίρων πρέπει να ξεκινά, από την εκτίμηση των αναγκών και των σκοπών και να φτάνει έως την ανάλυση των πιθανών μοντέλων διοίκησης των κοινωφελών υπηρεσιών.
  Για την αποτελεσματική συμμετοχή των εταίρων, σε όλα τα επίπεδα, κρίνεται απαραίτητη η ολοκληρωμένη και έγκαιρη πληροφόρηση.
  Η τιμολόγηση του νερού και η χρήση οποιωνδήποτε επιδοτήσεων πρέπει να γίνονται, με διαφάνεια. Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται η ισότητα των διάφορων ομοειδών ομάδων χρηστών. Η φτώχεια δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να αποτελεί εμπόδιο, στην πρόσβαση, στο καθαρό νερό και στην υγιεινή.
  Η κοστολόγηση, για την ύδρευση, θα πρέπει να γίνεται κατάλληλα και οι τρόποι πληρωμής πρέπει να προσδιορίζονται και να σχεδιάζονται.

  Η κοστολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει και το κεφάλαιο και τις λειτουργικές δαπάνες. Η απλή εμπορική βιωσιμότητα (π.χ. απόσβεση όλων των δαπανών, μέσω χρεώσεων στους χρήστες) δεν πρέπει ν’ αποτελεί τη μόνη απαίτηση.

  Οι στόχοι του δημόσιου συμφέροντος, όπως η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η παροχή δυνατοτήτων, στις κοινωνίες, να ξεφύγουν, από το μη-παραγωγικό μόχθο, για τη μακροχρόνια συλλογή νερού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και, αν κρίνεται απαραίτητο, να υποστηρίζονται… με επιδοτήσεις.

  Το νερό είναι σπάνιος πόρος και το να καταστεί διαθέσιμο, σε όλους, κυρίως στους φτωχούς, αποτελεί πρόκληση, για όλες τις χώρες και τις κοινωνίες. Οι Καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι να σέβονται το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, με την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης. Επίσης, δεν πρέπει να μολύνουν τα αποθέματα και να πληρώνουν το μερίδιο, που οφείλουν, για τις δαπάνες, για την ύδρευση.

  Οι ιδιωτικές εταιρείες, που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης, είναι υποχρεωμένες να σέβονται και να υποστηρίζουν την αποτελεσματική νομοθεσία, να παίζουν υπεύθυνα το ρόλο τους, στην επίτευξη των κοινωνικών στόχων και να παρέχουν την ίδια ασφάλεια και ποιότητα, στις υπηρεσίες, σε όλες τις χώρες, σε περίπτωση που διεξάγουν επιχειρήσεις, διεθνώς.

  Η αρχή της υποχρέωσης να αποζημιώνει αυτός που μολύνει, καλύπτοντας το κόστος και των προληπτικών μέτρων και της αποκατάστασης των ζημιών, πρέπει να εφαρμοστεί και στις φυσικές πηγές νερού και στα συστήματα διανομής νερού και στα συστήματα υγιεινής.

 2. Το παιχνίδι με τα νερά της Άνδρου είναι παλιό ΚΑΙ γνωστό, καθώς είναι γνωστά πλέον και τα ονόματα όλων εκείνων που κινούν τα νήματα σε κάθε λογής ανακατωσούρα στο νησί και φυσικά στο θέμα του νερού. Δεν θέλει πολύ ψάξιμο…οι πρωταγωνιστές είναι ΠΑΝΤΑ οι ίδιοι (και με τις ίδιες πλάτες). Δεν αποδείχθηκαν ικανοί να λύσουν πολύ απλούστερα προβλήματα……..θα μας δώσουν τα φώτα τους στην ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ των υδάτινων πόρων της Άνδρου? (ας ξαναγελάσω πικρά..).

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s